..
Ko ēd “cilvēks”?
Tikko lasīju rakstu par to ka sojā ir vielas kas var izraisīt dažādus vēžus un vēl visādas trakas lietas (nu tā, vienkāršiem vārdiem sakot – patiesībā tur bija vesels pētijums). To pašu esmu lasījis par tomātiem, gaļu, piena produktiem … Un no otras puses – esmu dzirdējis arī pilnīgi pretējus apgalvojumus par tiem pašiem produktiem.
Dīvaini, vai ne?
Ja agrāk esmu teicis ka man ir divas teorijas – “vai nu visā ir kas kaitīgs, un cilvēks adaptējas, vai nu noņemot visu kaitīgo mēs dzīvosim mūžīgi” – tad nu sāku sliekties uz otro teoriju.
Iespējams ka visā ko mēs ēdam ir pa savai “kaitīgajai” lietai. Kapēc gan lai visi šie augi būtu optimizēti tieši cilvēkam? Mēs te neesam nekādi bosi, vai radības kroņi. Normālām dzīvām būtnēm parasti ir visai konkrēts ēdiens no kā viņas pārtiek, tas tikai mums vajag miljons dažādus ēdienus lielveikalā.
Un iespējams ka tieši šis faktors tur mūs pie vidējā vecuma 70 gadi. Kazi, iespējams ja mēs visi optimizētu savus ēšanas paradumus – pēc vairākām paaudzēm varbūt dzīvotu daudz ilgāk? Tikai jautājums – kas tad īsti ir “homo sapiens sapiens” pamata ēdienkarte?